Pientuottajan ruisleipä

Peltopojan

historia

Leipää, jolla on juuret

Peltopojan tarina alkaa 1870-luvun Pöytyältä. 

Juho Kusti Kangas, nykyisen leipurin isoisän isoisä, oli entinen rälssisotilas ja etsi sopivaa paikkaa omalle torpalle. Sellainen löytyi Pöytyän Kaulanperän Kattilakorvesta. 

Juho Kusti oli kuullut, että Kattilakorpi olisi hyvä paikka viljellä ruista, sillä siellä ei halla kiusannut. Korpeen raivattiin pelto, pellolle kylvettiin ruista ja sato onnistui. Rukiista Juho Kustin vaimo Johanna Matintytär teki leivänjuuren. Peltopoika oli syntynyt.

Pientuottajan ruisleipä

Ruisleivän teko savupirtissä koitui lopulta Johannan kohtaloksi. Talvella 1882 hän meni ulos haukkaamaan raitista ilmaa kesken leipomisen, vilustui ja sai keuhkokuumeen, johon kuoli. Juho Kusti meni nopeasti uudestaan naimisiin ja uusi vaimo Eeva-Stiina jatkoi leipomista Johannan taikinajuurella.

Juho Kustin ja Eeva-Stiinan tytär Hilma jäi asumaan kotitaloon Kattilakorpeen miehensä Kalle Salmin kanssa. Peltoa raivattiin lisää ja pelloilla viljeltiin lähinnä ruista. Ruisleipä oli tärkeä osa lapsiperheen ravintoa.

Hilman poika Valtteri, nykyisen leipurin isoisä, jäi isännäksi sukutilalle. Sota-aikana hän löysi vaimokseen savolaissyntyisen Esterin. Esteri piti leivänjuurta hengissä leipomalla ahkerasti. Esterin konsti oli säilyttää leivät viljan joukossa. Siellä leivät eivät kuivuneet koviksi, vaan säilyivät mukavan sitkeinä.

Esteri leipoi ruisleipää 1990-luvulle asti. Esterin ja Valtterin poika Seppo Salmi oli rakentanut talon Alastaron Ylhäisiin. Talossa oli leivinuuni, ja vaimo Hannele halusi kokeilla anopin ruisleivän leipomista.
Niin Peltopoika matkasi Pöytyältä Alastarolle. Leivästä tuli hyvää, ja Seppo ja Hannele keksivät tehdä sitä myyntiin torille. 

Leipä oli niin suosittua, että kaupatkin alkoivat kysellä sitä valikoimiinsa. Pian piti jo rakentaa leipomo konehallin päätyyn. Ylhäisten Kotileipä Ky perustettiin marraskuussa 1990. Työntekijöitä palkattiin ja oma myymälä Turun Kauppahallissa pistettiin pystyyn.

Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2005, kun Sepon ja Hannelen poika Tero Salmi aloitti leipurina. Samaan aikaan valmistui uusi leipomorakennus, sillä vanha leipomo oli käynyt ahtaaksi. Uudessa leipomossa uuni on erilainen kuin Kattilakorven savupirtissä, mutta sama Johanna Matintyttären taikinajuuri antaa Peltopojalle sen oman, ainutlaatuisen maun.